Till innehåll på sidan

Utställning: "Grönsaksprogrammet" (Mångkulturellt centrum, May 28-Aug 31)

De senaste två åren har arkitekturstudenter från KTH Arkitekturskolans Studio 2 arbetat med allt från radhus, studentbostäder, förskolor, medborgarkontor och offentliga rum i norra Botkyrka. Under våren 2015 har studenterna arbetat fram balkongodlingsprojektet Grönsaksprogrammet, som under sommaren . ställs ut vid Mångkulturellt centrum i Fittja.

Tid: To 2015-05-28 - Må 2015-08-31

Plats: Mångkulturellt Centrum, Värdshusvägen 7 (T-bana: Fittja)

Arkitektstudenter från KTH-A.s Studio 2 framför sina fullskalemodeller av miljonprogramsbalkonger, en del av utställningen "Grönsaksprogrammet". 


"VAD SKULLE HÄNDA OM EN MILJON BALKONGER FÖRVANDLADES TILL ODLINGSLOTTER?"
Syftet med projektet Grönsaksprogrammet   , som visas vid Mångkulturellt Centrum i Fittja fram till den sista augusti, är att lyfta frågan om odling och härodlad mat i miljonprogramsområden. I samarbete med lokala personer och organisationer har idéer om lokal matframställning studerats – både den praktiska biten kring hur man kan odla på balkongen men även en mer visionär ide om möjligheterna kring organiserade odlingskooperativ. 

Alla lägenheter i Fittja har egen balkong och de är en framträdande del av områdets identitet, studenterna har tittat på vilken potential balkongerna har för att bli de boendes egen trädgård. I Fittja finns redan en stor kunskap och ett etablerat intresse för odling – förutom ett populärt kolonilottsområde finns flera organisationer som använder odling, mat och matkultur som ett verktyg för integration och entreprenörskap.

Projektet Grönsaksprogrammet består av en pedagogisk utställning med fullskaliga balkongmodeller där olika lösningar för hur de boende i området kan odla på just sin balkong presenteras. Utställningen kommer vara en del av Mångkulturellt centrums uteservering och samtidigt fungera som trädgårdsodling för restaurangen.

Folj projektet i sociala medier via hashtagen #grönsaksprogrammet, eller hör av dig per email till gronsaksprogrammet@gmail.com. Du kan också läsa mer om Studio 2: Public Space, Public Institution, Public Life i onlineversionen av katalogen Studio Themes 2014-2015