Arkitektritade stugor mitt i stan

Publicerad 2017-05-22

Drömmer du om ett eget litet lantställe mitt i stan? På Kungsholmen uppförs nu några kolonistugor med unik design – ritade och byggda av KTH:s arkitekturstudenter.

Grönskan spirar i det idylliska koloniområdet Karlbergs-Bro intill Karlbergkanalen där de rödamålade stugorna med vita knutar har fått sällskap av fyra nybyggda och individuellt utformade kolonihus.

Stugorna har skapats av arkitekturstudenter inom kursen ”World Record Vill” med ambitioner att sätta världsrekord genom att ta fram hus med unik design. En stuga har solceller på taket och finurlig vattenförsörjning, en annan är extra prisvärd och lätt att bygga ut, en tredje är mer hållbar än vanligt, bland annat genom att väggarna är skyddade mot regn och har utbytbara delar.

Det fjärde huset, färdigbyggt inom några veckor, kännetecknas av att det ska upplevas som en integrerad del av trädgården, berättar Carl Loftén, som går fjärde året på arkitekturbildningen.

– Både entrédörren och två av väggarna är i glas eller plast vilket ger mycket ljusinsläpp – känslan är att det är en liten skillnad mellan att vara inne i stugan och ute i odlingsträdgården, säger han.

Liksom för de andra stugorna har ägarna framfört önskemål om hur de vill ha sitt kolonihus. Ingen vanlig gullig stuga, utan något lite annorlunda och ruffigare, var en önskan. Studenterna har försökt svara mot det genom en mossgrön fasad med gropigt handgjort mönster, berättar Julia Moore, en av sju studenter som håller på att bygga huset.

– De blivande ägarna har också sagt att de vill vakna upp till morgondaggen. Så vi har tillverkat en utdragbar säng i marknivå intill en glasvägg som vetter mot grönskan – jag hoppas de blir nöjda med resultatet, säger hon.

Totalt är det åtta nya stugor på vardera nio kvadratmeter som ska byggas i koloniområdet – de fyra sista kommer att stå klara nästa år. Samarbetet med koloniföreningen inleddes för två år sedan, berättar läraren Anders Berensson.

– Vi har lekt lite med tanken att sätta världsrekord genom att försöka bygga det smartaste, det mest prisvärda och det hus som håller längst. Den senaste stugan är speciell på flera sätt, dels för idén om att huset och trädgården går in i varandra, dels för det gedigna hantverketet med en fasad som mejslats ut för hand och att studenterna själva tillverkat både fönster och dörr.

Han tycker att kursen gått över förväntan och hoppas även att stugägarna, som bekostar allt byggmaterial, är nöjda. Vägen från ritbordet till färdig stuga har gått genom en noggrann arbetsprocess med alltifrån dialog med ägarna till kritikseminarier med feedback från kurskamrater och lärare.

– Alla arbetstimmar som studenterna lägger ned motsvarar hundratusentals kronor. Projektet är unikt, man kan kalla de här stugorna för Sveriges mest arkitektritade småhus, säger han.

Text: Christer Gummeson