Fältkurs i Arktis ger nya insikter för studenter från Sverige och Kalifornien

Isbjörnar, övergivna kolgruvor och en nästan folktom rysk bosättning väntar de 16 deltagare från Kalifornien som kommit till KTH för att förbereda sig inför en fältstudiekurs i Arktis den 24–28 juni. Tillsammans med sju studenter från KTH ska gruppen från California State University Fullerton fördjupa sig i frågor om klimat, miljö, kultur och samhälle i Arktis.
– Det som händer i Arktis stannar inte i Arktis, säger Eric Paglia, som leder kursen Miljö och samhälle i ett föränderligt Arktis.
Det uttrycket, menar han, fångar Arktis växande roll som global knutpunkt för omställning – där klimatförändringar och smältande isar till havs och på land öppnar för både resursutvinning och nya farleder mellan Atlanten och Stilla havet.
Svalbard är ett norskt territorium som på senare år lockat både klimatforskare och turister i allt större skala. Här syns förändringarna tydligt: smältande glaciärer och tinande permafrost omger nedlagda norska kolgruvor och den i stort sett övergivna sovjetiska gruvorten Pyramiden.
– Svalbard har genomgått en ganska anmärkningsvärd förändring. Det är en viktig del av kursen – att se med egna ögon hur ön, och Arktis i stort, förändras, eftersom klimatförändringarna går mycket snabbare här, säger Eric Paglia.
De amerikanska deltagarna har sällskap av sina lärare Trevis Matheus och Mark Drayce från institutionen för geografi och miljö. För studenten Jenn Krapf är resan ett sätt att bredda sin förståelse inför framtida forskning om skogsbränder och klimatförändringar.
– I Kalifornien har vi haft en galen mängd skogsbränder som orsakat enorma skador, säger hon.
Hon tror att erfarenheten från Arktis kommer ge nya insikter som går att koppla till andra klimatproblem hon själv sett på nära håll.
– Jag vill integrera Arktis i min förståelse av klimatförändringarna – inte bara genom att läsa eller lyssna på poddar. Jag vill se det med egna ögon och kunna dela det perspektivet med andra hemma i USA, och faktiskt säga: Det här är vad som händer där uppe.
Text: David Callahan