Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Alexander

Alexander läser femte året på civilingenjörsutbildningen i Materialdesign. Vårterminen 2024 tillbringade han som utbytesstudent vid ETH Zürich, Schweiz.

Alexander, utbytesambassadör

Du behöver logga in på kth.se för att kunna se formulär och skicka in frågor till Alexander.

Varför valde du att åka till ETH Zürich?

Jag har alltid velat prova att bo utomlands men utan att uppleva en alltför stor kulturell skillnad jämfört med Sverige. Schweiz kändes som ett perfekt val då landet på många sätt liknar Sverige. När jag undersökte universitet i Schweiz, valde jag mellan ETH Zürich och EPFL i Lausanne. Zürich lockade mig mer eftersom det är en större stad med fler karriärmöjligheter i framtiden. Dessutom har ETH Zürich en högre ranking än EPFL, vilket också spelade in i mitt beslut.

Hur var studierna och livet som student där jämfört med på KTH?

Studietempot på ETH Zürich var betydligt högre än på KTH. Kurserna var generellt mer komprimerade och för en kurs som ger 6 högskolepoäng på KTH fick vi bara 3 poäng i Schweiz, trots att kursinnehållet var mer utmanande. Kulturmässigt var det dock många likheter med KTH, och jag tyckte att de flesta professorerna var väldigt bra. Samtidigt hörde jag från andra studenter att det fanns blandade erfarenheter. Utöver studierna fanns det många olika aktiviteter att delta i, och organisationen Erasmus Student Network anordnade regelbundet evenemang för internationella studenter.

Utöver det du fick lära dig i dina kurser, vilka är de största lärdomarna du tar med dig från dina utlandsstudier?

Den största lärdomen jag tar med mig är livet i Zürich som helhet. Att få prova på att leva i ett nytt land och möta en ny kultur, träffa nya människor och klara sig själv i en främmande stad utan att känna någon sedan tidigare, har varit mycket utvecklande.

Under dina studier hade du en mentor. Hur var det?

Jag ansökte om mentorskap ungefär en månad innan terminsstart och blev tilldelad min mentor, Andreas. Första gången vi träffades bjöd han in mig till Googles kontor i Zürich, där han jobbade. Andreas hade studerat samma master som jag på KTH och delade generöst med sig av sina erfarenheter, både från arbetslivet i Zürich och från sin vardag. Han introducerade mig även för sina vänner, många av dem svenskar, vilket gav mig möjlighet att bygga ett socialt nätverk snabbt. Det var väldigt värdefullt att ha någon som kunde ge insikter både om arbetslivet och om Zürich i stort.

Vilka är de bästa tipsen du vill ge till andra studenter som funderar på att plugga utomlands?

Mitt främsta tips är att vara väl förberedd. Läs på om de destinationer du är intresserad av och ta reda på vad som krävs både före och efter att du har kommit fram. När du väl har fått ditt antagningsbesked, se till att undersöka boende, kurser, universitets aktiviteter, språkkurser, mentorskapsprogram, och om möjligt, kontakta tidigare studenter. Om du har möjlighet, besök staden innan du flyttar och planera gärna för aktiviteter utanför studierna också. I Zürich kollade jag upp bra skidorter i förväg och andra utflykter som jag ville göra under min tid där.