Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Ibrahim

Ibrahim läser femte året på civilingenjörsutbildningen i Farkostteknik. Höstterminen 2023 var han utbytesstudent vid Koc University, Turkiet.

Ibrahim utbytesambassadör

Du behöver logga in på kth.se för att kunna se formulär och skicka in frågor till Ibrahim.

Varför valde du att åka till Koc University?

Jag var alltid lockad av tanken på ett utbyte, gärna till ett land som kändes annorlunda och exotiskt, men samtidigt ville jag stanna inom Europa. Turkiet kändes som det naturliga valet, ett land som delvis ligger i Europa men ändå är väldigt olikt Sverige. Valet av Koc University baserades både på att alla kurser erbjuds på engelska och att en stor andel av studenterna är internationella, från alla delar av världen - vilket gjorde det till en perfekt plats att möta människor med massor av olika bakgrunder. Dessutom är Koc University rankat som Turkiets främsta universitet, med starka internationella kontakter, en hög kvalité på undervisningen och ambitiösa och engagerade studenter.

Hur var studierna och livet som student där jämfört med på KTH?

En aspekt jag verkligen uppskattade var campuslivet, något jag kände att jag på ett sätt hade gått miste om här i Stockholm, eftersom jag bott här nästan hela mitt liv. Eftersom universitetet ligger en bit utanför Istanbul valde många studenter, särskilt de internationella, att bo på campus. Detta gjorde att universitetet kändes mer som ett hem än bara en plats att studera på. Universitetet ansträngde sig verkligen för att skapa en studentvänlig miljö, med billig mat, en välfylld mataffär på campus, gratis gym, idrottshall, fotbollsplan, simhall och mycket mer. Förutom det fanns det väldigt många studentförsamlingar för massor av olika intressen med aktiviteter som pågick flera gånger i veckan.

Vidare var det en mycket internationell miljö med människor från hela världen, och den internationella mottagningen samt de internationella studentföreningarna gjorde ett fantastiskt jobb med att få en att känna sig välkommen och trivas på universitetet. När det kommer till studietempot så var det definitivt högre än KTH, man läser vanligtvis fem kurser samtidigt under hela terminen och studenterna tar sina studier väldigt seriöst - biblioteket brukar vara fullt fram till midnatt. Det var dock fullt möjligt att klara av studierna samtidigt som jag hade gott om fritid. En intressant sak är att universitetet har studenter som studerar en rad olika program, allt från medicin till handel, och alla under samma tak vilket gör så att man får träffa en blandning av studenter.

Utöver det du fick lära dig i dina kurser, vilka är de största lärdomarna du tar med dig från dina utlandsstudier?

Att allt man drömmer om finns utanför ens bekvämlighetszon, och man kommer aldrig att nå sina mål om man inte tar det första steget ut ur den. Det var när jag vågade lämna det välbekanta och trygga som jag fick uppleva den mest givande och utvecklande perioden i mitt liv. Genom att utmana mig själv lärde jag mig så mycket om vem jag är och vad jag klarar av. Man växer verkligen som person när man vågar bryta mönster och testa sina gränser.

En annan insikt jag fick under min tid utomlands var hur väl vi faktiskt har det här i Sverige. Många av de saker jag tidigare tagit för givna, och sällan reflekterat över, blev tydliga efter mina upplevelser samt när de påpekades av människor där. Terminen utomlands har gett mig en djupare uppskattning för Sverige och allt det goda vi har här.

Innan du sökte utbyte hade du en del tvivel. Hur gick dina tankar?

Jag hade funderat på att åka på utbyte sedan ettan men tvivlade länge på om det verkligen var möjligt. Framför allt oroade jag mig över ekonomin och boendet. Men sedan, under en KTH Global, fick jag prata med en student som berättade om de stipendier som finns att söka, särskilt Erasmus-stipendiet som alla studenter inom Europa kan få. Dessutom fick jag höra att partneruniversiteten ofta löser boende för internationella studenter. Detta minskade mina tvivel och motiverade mig att söka vilket lede till att jag till slut gjorde mitt utbyte. Det valet är jag väldigt glad över att jag tog, och det enda jag ångrar är att jag inte ansökte tidigare. Det var definitivt en upplevelse jag kommer att bära med mig, och den har öppnat mina ögon för alla möjligheter som finns runt om i världen.

Vilka är de bästa tipsen du vill ge till andra studenter som funderar på att plugga utomlands?

  1. Övertänk inte för mycket. Det är enklare än du tror, och du har inget att förlora på att åka, tvärtom, du vinner massor av värdefulla erfarenheter och minnen.
  2. Planera din resa i god tid. Skapa en tydlig studieplan för vilka kurser du vill gå, börja leta efter boende tidigt och gör din egen research om landet samt vad du vill se och göra där. Se också till att ha ordnat allt pappersarbete i god tid, inklusive hälsoförsäkring, CSN och andra viktiga dokument, så att du slipper stressa i sista minuten innan avresan (precis som jag gjorde).
  3. Gå ur din bekvämlighetszon. Lär känna så många människor som möjligt, prova på olika aktiviteter, utmana dig själv så ofta du kan och skapa massor av minnen. Du kommer att se tillbaka på den här tiden med ett leende och längta tillbaka till de upplevelser du haft. Så ta vara på varje ögonblick och gör det mesta av din tid.