I början av varje läsår kan du göra en sen ansökan till utbytesstudier. Du kan du söka bland de utbytesplatser som finns kvar från de senaste ordinarie ansökningsomgångarna. Sen ansökan är öppen i samband med höstterminens start och du kan då söka utbytesplatser som finns kvar inför kommande vårtermin. Vid sen ansökan gäller först till kvarn-principen.
Sen ansökan öppnar i augusti
Sen ansökan för utbytesstudier för läsåret 2025/2026 öppnar i 26 augusti 2025 klockan 12.00.
Du hittar länken till ansökan här när ansökan är öppen.
De ordinarie ansökningsomgångarna för ansökan till utbytesstudier ligger i november och februari och du söker då utbyte för kommande läsår. När de ordinarie urvalen är färdiga sammanställer KTH listor med de utbytesplatser som är över. I början av den kommande höstterminen öppnar sedan sen ansökan för utbytesstudier. Du kan då välja bland de platser som inte har blivit tilldelade och ansöka om utbytesstudier för kommande vårtermin.
Det finns platser som är sökbara för alla KTH-studenter, samt platser som endast finns för respektive skolas studenter. Vid sen ansökan tillämpar KTH först till kvarn-principen.
Platser för sen ansökan
Klicka på länkarna för att se listor över vilka universitet där det finns kvar platser för kommande vårtermin. Dels finns KTH-gemensamma platser som alla KTH-studenter kan söka. Dels finns skolspecifika platser som är reserverade för studenter som läser något av respektive skolas utbildningsprogram.
I tabellerna kan du även se hur många terminsplatser som finns kvar att söka. I den sista kolumnen kan du se info om om eventuella krav på ämnesinriktning, språk eller lägsta snittbetyg (GPA).
Vill du ha mer information om utbytesuniversiteten som du kan göra en sen ansökan till? Vi har listat alla KTH:s utbytesuniversitet, där du kan hitta grundläggande info om varje universitet.
Innan du skickar in din ansökan ska du kontrollera att du är behörig enligt de principer som beskrivs under sidan för
Behörighet och urval
. Notera att vid sen ansökan baseras studiemeriter på avslutade kurser till och med den senast avslutade studieperioden inom ditt program den dag du gör ansökan. Observera att du inte kan åka på utbytesstudier förrän tidigast årskurs 3 på kandidatnivå.
Det är inte tillåtet hoppa av en utbytesplats du blivit tilldelad för att söka en annan utbytesplats. Om du redan har tilldelats en utbytesplats vid urvalsmöte i januari eller mars, får du endast göra en sen ansökan om:
det visat sig att platsen du blivit tilldelad inte kommer fungera akademiskt, eller
om du vill söka utbyte för ytterligare en termin.
För att din ansökan ska vara giltig måste du uppfylla följande krav:
Din ansökan ska innehålla en preliminär studieplan, det vill säga en lista med kurser som du planerar att följa vid universitetet. Studierna ska motsvara heltidsstudier och ska kunna tillgodoräknas inom din utbildning vid KTH. Fyll i det bifogade
kursvalsformuläret (dotx 66 kB)
med en kort motivation om val av kurserna. Läs också
FAQ för utbytesstudier
.
När du har skickat in din ansökan behöver du även meddela din
internationella koordinator
via mejl, så att koordinatorn kan handlägga din ansökan. Gör du inte detta anses inte din ansökan vara komplett.
Glöm inte att kontrollera på vilket språk undervisningen bedrivs. Platser fördelas efter först till kvarn-principen efter att din behörighet har kontrollerats av din skolas internationella koordinator.
Ett villkor för uppehållstillstånd i Sverige är att studierna kräver den studerandes närvaro här. Om du som student i Sverige planerar att åka till ett annat land för en utbytestermin bör du kontakta det landets myndigheter för att ta reda på vad som krävs för vistelse i det landet. Du bör även kontakta den enhet på Migrationsverket som beviljade uppehållstillståndet.
Om du genomför ett utbyte under pågående tillstånd så har du inte längre rätt till ett uppehållstillstånd vilket gör att detta kan återkallas. Ett återkallande av uppehållstillstånd innebär i sig inte några svårigheter för dig när du ska ansöka om nytt tillstånd för att fortsätta dina studier i Sverige. Det är dock viktigt att du i tid ansöker om ett nytt tillstånd inför ditt återvändande till Sverige. Det nya tillståndet måste vara klart innan inresa till Sverige.