Ljus och design
Vid avdelningen för ljus och design formar vi ljusets och mörkrets egenskaper i rummet för att stödja upplevelsen, samtidigt som vi noggrant balanserar effekterna med påverkan på miljön.
Ljus och belysning, grundläggande komponenter i arkitekturen, är avgörande för mänsklig perception och välbefinnande, samtidigt som de bidrar till social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Faktum är att kvaliteten på ljusets och mörkrets rytmer i arkitekturen och den byggda miljön – både dagsljus och artificiellt ljus – påverkar syn, perception och beteende samt ett brett spektrum av fysiologiska och psykologiska reaktioner hos människor och andra arter.
Vi är specialiserade på ljusdesign inom arkitektur på avancerad nivå, med ett masterprogram i Architectural Lighting Design, 60 högskolepoäng, samt undervisning för studenter inom arkitekturprogrammet. Våra forskningsprojekt, som involverar doktorand- och postdoktorstjänster, genomförs i samarbete med forskare från olika discipliner; arkitektur, psykologi och medicin, ergonomi, media och konst.
Vår forskning och utbildning är förankrad inom och mellan olika metoder och angreppssätt, inklusive designteori och praktik, fält- och laboratorieexperiment, utforskande designforskning och fallstudier. Avdelningens Ljusdesignlaboratorium – ett fysiskt utrymme för tester, modeller och experiment – stödjer utbildnings- och forskningsverksamhet som stimulerar människocentrerad innovation inom ljusdesign och belysningsteknik, tillämpad i arkitektoniska miljöer.
Våra studenter, forskare och lärare kommer från hela världen och med olika bakgrunder, alla förenade av fascinationen och passionen för att arbeta med ljus som ett arkitektoniskt medium och ”material”.
Avdelningen för Ljusdesign är starkt engagerad i att främja kvalitet, öppenhet, professionalism och hög kompetens, och kopplar kunskapsutveckling i svenska och nordiska ljusförhållanden till den globala kontexten genom samarbeten och utbyten. KTH, belägen i en av världens mest innovativa städer, är en global ledare inom utbildning och forskning i ljusdesign. Följ med oss i arbetet för att forma en ljusare och mer hållbar framtid. Följ oss gärna via KTH:s webbplats eller på LinkedIn .