Skip to main content
To KTH's start page To KTH's start page

Modellen som verktyg och representation

Den 12 december 2012 till 13 mars 2013 visas modeller från sex examensprojekt framlagda vid KTH Arkitekturskolan i montern på Odenplans tunnelbanestation. Utställningen, som arrangeras i samarbete med SL, har vi döpt till "Modellen som verktyg och representation".

Medverkande

"Modellen som verktyg och representation"

Erik Stenberg

I en samtid besatt av bilder och tecken som bärare av mening (tänk photoshop, instagram och logotyper) faller andra former av representation (tänk ritningar och modeller) lätt i glömska. För arkitekten har dock alltid modellen utgjort en viktig och särskild form av exakt representation. Arkitekturstuderande har sedan länge vant sig vid att byggnadsverk inte går att öva på i annat än representationer. De får helt enkelt inte plats på ritbordet i full skala.
En del av modellens noggrannhet ligger i dess tekniska utförande. Modellen är en skalenlig replika av den byggnad den föreställer. I många fall skulle det gå att uppföra en byggnad enbart efter modellen, så byggdes på Michaelangelos tid Peterskyrkans kupol efter en underbar trämodell i skala 1:5. Arkitekter måste bygga sitt projekt som modell för att riktigt förstå vad de föreslår. Det är därför arkitekturskolor världen över fortfarande har fungerande och välanvända verkstäder. Det har vi också på KTH i Stockholm, återuppbyggnaden av modellsnickeriet efter fjolårets brand har därför varit både efterfrågad och prioriterad. I snickeriet finns ett antal justersågar, figursågar, pelarborrar, skivputsar och andra verktyg att bearbeta trä med. Dessutom finns cellplastskärare, vakumformare, gjutlab för gips och betong, laserskärare, och 3D-skrivare som hjälp för att forma de många olika material som används. Studenterna lär sig att tänka med händerna genom att bygga modeller.
Modellen kan också representera en byggnads gestalt, dess tänkta form, utan att vara en exakt skalenlig modell. Arkitekter kallar detta för en skissmodell eller en konceptmodell. Denna typ av modell beskriver mer om en eller annan egenskap av projektet, ofta på bekostnad av den millimeternoga precisionen. En skissmodell kan vara en exakt representation av ett projekt utan att på något sätt gå att bygga efter. Den beskriver projektets ordning eller hierarkier, vad som är viktigt och vad som prioriteras, snarare än hur stora fönster det är på just den eller den väggen. På detta sätt är modellen ett sätt att förstå vad huset vill vara, eller rättare sagt, vad arkitekten vill att huset ska vara. Som student lär man sig att konstruktionen av modeller är en del av tänkandet.
Rabindranath Tagore skrev en gång ”Form is in Matter, Rhythm is in Force, and Meaning is in the Person”. Vad jag tror han menade är att material inte vill eller kan bli vad som helst, att repetition är en sällsam kraft och att betraktaren skapar sin egen mening. Arkitekturmodellerna framför er utmanar er förmåga att skapa mening genom att representera olika sorters byggnadsverk i olika skalor och material. De kan förstås som skalenliga representationer av byggnader eller som precisa metaforer för en tanke.