Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Nu får KTH hemlighus på campusområdet

Så här kommer ett av utedassen att se ut.

NYHET

Publicerad 2019-05-14

Med spännande namn som Rågsvedsslottet och Krabban håller 25 arkitekturstudenter vid KTH på för fullt med att bygga sex utedass på universitets campusområde vid Valhallavägen mitt i Stockholm. 

Vilken eller vilka roller har utedasset att fylla 2019? Detta blir en aktuell frågeställning när arkitekturstudenter nu bygger sex stycken toaletter.

– Förutom att studenterna får en bättre förståelse för hur hus är konstruerade i verkligheten är syftet med studentprojektet att få upp ögonen för den resurs vi idag spolar ut i toaletten. Den mängd fosfor som behövs för att odla min mat varje år är inte mer än den jag kissar ut. Ändå bryter vi fosfor världen över för att göda våra åkrar och som till slut hamnar i ett övergött Östersjön.

Martin Öhman, lärare på KTH Arkitekturskolan.

Det berättar Martin Öhman, som tillsammans med Hanna Palmgren är den ansvariga lärarduon på KTH Arkitekturskolan.

Dassen placeras ut i Stockholms-området
En intressant grej med utedassen är att de, när de är klara, kommer att placeras ut i Stockholms naturreservat i Årstaskogen, i Rågsved/Snösätra och i Nackareservatet. Även Värmdö kommun är intresserade av att placera ut toaletter i skärgården. De senaste årens vattenbrist i delar av Sverige spelar förstås en roll i sammahanget, och Martin Öhman säger att dricksvatten och fekalier aldrig borde blandas från första början.

– Att vi bygger just dass handlar om att det är en byggnad med överkomlig storlek som innehåller komplexa frågor. Det finns en tydlig koppling till människans mått. Byggnadsfysik finns i ventilation. Byggnaden har tydliga flöden: människor in - avfall ut. Sedan finns hela det tankemässiga godset med miljöhot, samhällsbyggnad etcetera, säger Martin Öhman.

Allas tankar tas tillvara
Byggena ska förutom det som redan nämnts skänka insikt åt vikten av fungerande sanitet i till exempel flyktingläger. De är tillgänglighetsanpassade och formges i grupp efter KTH Arkitekturskolans metod Massvishet som handlar om att bli bättre tillsammans och om att ta tillvara allas tankar och kunskap.

Studenterna kommer att bygga utedassen i anslutning till arkitekturskolan fram till den 17 maj. Mellan den 24 och den 27 maj ställs de ut på samma plats.

Text: Peter Ardell

För mer information, kontakta Martin Öhman på 073 - 988 21 83 / martin@polyarkitektur.se (Martin har bytt arbetsplats).

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2019-05-14