Nyheter från KTH Arkitekturskolan

 • Citizenship, the Nation State and Universal Basic Income:

  Publicerad 2017-10-30
  Venue: Tensta Konsthall Symposium with Christopher Kulendran Thomas & Annika Kuhlmann, James Holston, Jennifer Mack and Roland Paulsen, moderator Maria Lind

 • Mysterious Aspects of Architecture - open lunchtime lectures on special qualities of architecture

  Publicerad 2017-09-22
  Welcome to five open lunchtime lectures on special qualities of architecture on Tuesdays from 26 September. Lecturer: Peter Lynch, KTH ABE guest professor. Public event, open to all. Students and practitioners of architecture especially welcome.

 • Titel: Journal – rekonstruktion av kropp och minne.

  Publicerad 2017-09-18
  Plats: R1, reaktorhallen under KTH, ingång via hiss Drottning Kristinas väg 51. Nedstigning via trappa vid Drottning Kristinas väg 51. Den 29:e September har utställningen inte öppet som vanligt eftersom den dagen är vikt för disputation. Allmänheten har därefter möjlighet att besöka utställningen till den 1:a oktober.

 • Making Effect - Research in Architecture - workshops, vernissage och föreläsningar

  Publicerad 2017-08-29
  Making Effect - Research in Architecture är den hittills största publika manifestationen av arkitekturforskning som gemensamt har producerats av de fyra Arkitekturskolorna i Sverige. Manifestationen avslutar fem års stöd från Formas till två starka forskningsmiljöer 'Architecture in the Making' (Chalmers) och 'Architecture in Effect' (KTH) samt den nationella forskarskolan 'ResArc' (LTH). En viktig del av evenemanget är också att tänka framåt, hur lägger vi upp det fortsatta arbetet? ​

 • Bok om arkitekters kamp mot diskriminering

  Publicerad 2017-08-28
  Nu släpps Feminist Futures of Spatial Practice, en bok som består av bidrag från såväl arkitekter, stadsplanerare, konstnärer som aktivister. De berättar om sina egna erfarenheter och kunskaper av att bekämpa sexism, rasism, ålders- och klassförtryck inom ramen för sina egna yrken. Boken har delvis finansierats av KTH Arkitekturskolan och bland författarna och redaktörerna finns KTH-forskaren Meike Schalk och Thérèse Kristiansson vid Arkitektur- och designcentrum samt Ramia Mazé vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

 • Konstverk från kolonin

  Publicerad 2017-06-26
  Leka med kottar – kan det vara något? Under ett konstkollo på Järvafältet får skolbarn se naturen med nya ögon och utforska sin kreativitet. – Först kändes det lite konstigt, men det var jättekul att bygga saker i skogen, säger Vilda Strömberg.

 • Dags att öka förståelsen för ljusets betydelse

  Publicerad 2017-06-20
  Magisterprogrammet Architectural Lighting Design har på några år genomgått flera stora förändringar och arbetar nu framåt för att ännu bättre möta efterfrågan på en modern ljusdesign som främjar hållbarhet, hälsa och teknik.

 • Så här tänker framtidens arkitekter

  Publicerad 2017-05-30
  Fram till och med fredag den andra juni pågår examensarbetsdagarna (Diploma Days) för KTH:s arkitekturstudenter. Nya spännande visioner och idéer om morgondagens hus och städer presenteras. Till exempel världens kanske minsta galleri och helt nya typer av kolonistugor.

 • Arkitektritade stugor mitt i stan

  Publicerad 2017-05-22
  Drömmer du om ett eget litet lantställe mitt i stan? På Kungsholmen uppförs nu några kolonistugor med unik design – ritade och byggda av KTH:s arkitekturstudenter.

 • Arkitektstudent har skapat stadens kanske minsta galleri

  Publicerad 2017-05-16
  Erika Wolters är student på KTH arkitektur och har valt att göra ett mobilt galleri som examensarbete. Rör du dig i trakterna kring Östra station den närmsta tiden är chansen stor att du springer in i galleriet på hjul.

 • Världsunika studentdesignade kolonistugor på Kungsholmen

  Publicerad 2017-05-16
  – Uppgiften har varit att varje hus ska kunna slå ett världsrekord, säger arkitekten och läraren Anders Berensson.

 • QS: KTH Arkitektur på plats 23 i världen

  Publicerad 2017-03-09
  KTH har avancerat en plats inom ämnesområdet Architecture/Built environment sedan förra mätningen i QS World University Rankings till 23:e plats i världen 2016/2017(jämfört med 24:e plats 2015/2016).

 • Arkitekterna Rutger Sjögrim, Karin Matz och Helen Runting -utställningen Välfärdsstatens Gränssnitt

  Publicerad 2017-02-24
  Rutger Sjögrim, arkitekt samt lärare på Arkitekturskolan, KTH, Helen Runting, stadsplanerare och doktorand i arkitekturteori på Arkitekturskolan, KTH. Karin Matz, arkitekt samt lärare i på Arkitekturskolan, KTH, Stockholm. Tillsammans driver de arkitektkontoret Secretary.

 • Helena Westerlind - The Liquid Stone Cookbook, stipendium Svenska Institutet 2017

 • Skulptören Ebba Matz, tilldelad Paul Hedqvists belöning 2017

  Publicerad 2017-02-20
  Vid Konstakademiens högtidssammankomst den 17 februari 2017 utdelades 15 priser, belöningar och stipendier.

 • Architectural Competitions as Institution and Process

 • Per Franson ny prodekan och Helena Mattsson ny prefekt

  Publicerad 2017-01-12
  Från och med 1 januari 2017 är Per Franson utsedd till ny prodekan för arkitekturutbildningen och Helena Mattsson utsedd till ny prefekt för Institutionen för arkitektur. Mandatperiod för uppdraget är 2017-01-01 -- 2017-12-31

 • Forskningsprojektet Decode får 17,5 Mkr från Vinnova

  Publicerad 2016-12-07
  Enligt siffror från Boverket står Sverige inför utmaningen att fördubbla antalet bostäder till år 2025. Denna utmaning ska bland annat hanteras genom forskningsprojektet Decode vid KTH, ett projekt som precis fått ett forskningsanslag om 17,5 miljoner av Vinnova. Syftet är att skapa en plattform för hållbar stadsutveckling genom en inkluderande och effektiv stadsbyggnadsprocess.

 • Malin Åberg Wennerholm, har tilldelats rektors jämställdhets- och månfaldspris 2016

  Publicerad 2016-09-16
  Rektor beslutar att tilldela universitetsadjunkt Malin Åberg Wennerholm rektors jämställdshets- och mångfaldpris för anställda år 2016. Motivering: Malin Åberg Wennerholm har aktivt arbetat för att främja ökad jämställdhet inom området för utbildning på KTH. Malin har på ett föredömligt sätt arbetat för att integrera genusfrågor i arkitekturs grundutbildning. Hon har utarbetat åtgärder och aktiviteter som har implementerats bland både lärare och studenter.

 • KTH Arkitekturskolans 5 punkter för jämställdhetsarbete

  Publicerad 2016-04-21
  Hur ska jag som anställd, lärare, föreläsare, inbjuden talare eller gästkritiker på KTH Arkitekturskolan tänka avseende jämställdhets mellan män och kvinnor i mitt arbete? Jämställdhet hotar inte kvalitet inom ämnet, det handlar om att få bättre kvalitet genom ett större utbud. Alla vi som på något sätt är aktiva på arkitekturskolan kan fundera över vilka vi väljer att referera till eller samarbeta med, och varför, just idag. Här följer fem punkter som kan vara till hjälp – listan är framtagen av Malin Åberg-Wennerholm och Jämställdhetssällskapet.

Till sidans topp