Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Nominering och kriterier

I området Tillämpad stadsbyggnad innefattas examensarbeten som på ett intressant sätt tillämpar, undersöker och/eller utvecklar metoder, modeller, material, och teknologier, process- och/eller designlösningar eller policyrekommendationer.

Formaliakriterier

  • Examensarbetet ska vara på avancerad nivå och motsvara åtminstone 30 ECTS.
  • Examensarbetet kan vara skrivet på svenska eller engelska.
  • Studentprisets inriktning har utvecklats med utgångspunkt i den ämnesbeskrivning som tagits fram för ämnet Tillämpad stadsbyggnad med tillhörande professur. I utformningen av kriterier för priset har vi tagit hänsyn till de formella krav och den nivå som ställs på masterstudenternas arbeten i relation till kursprogrammen de följer.
  • Tillämpbarhet utgör ett av de huvudsakliga kriterier som bedöms, vid sidan av vetenskaplig och konstnärlig höjd.
  • Examensarbeten skrivna på både svenska och engelska accepteras. Priset kan delas ut både till designprojekt och till uppsatsarbeten enligt angivna kriterier.
  • Jury utgörs av fyra personer som tillsammans täcker in akademiska perspektiv och praktikens perspektiv. Juryn sammankallas av professuren i Tillämpad stadsbyggnad.

Examensarbetena ska vara grundade på en kritisk analys eller frågeställ-ning av ett relevant samtidsfråga eller samtida utmaningar. Det är helt centralt att examensarbetet har tydlig stadsbyggnadsrelevans.
Examensarbetets vetenskapliga djup och/eller konstnärlig höjd väger tungt. Utöver det bedöms examens-arbetets samhällsrelevans och tillämpbarhet. På grund av stadsbyggandets komplexitet är ett tvärveten-skapligt angreppssätt meriterande, men inget krav.

Breddad utlysning

Studentpriset delades ut för första gången 2019 och då inom KTH och efter det har kretsen vidgats. Utlys­ningen vänder sig till de universitet och högskolor som bedriver utbildning inom stadsbyggnad och till de lärare som har studios/kurser där examensarbeten görs med bäring på Tillämpad stadsbyggnad. Inbjudan görs via prefekterna och det är lärarna som gör ett internt urval på respektive lärosäte.

Följande lärosäten bjuds in:

  • Kungliga Tekniska högskolan, KTH
  • Chalmers Tekniska högskola
  • Lunds Tekniska högskola
  • Umeå Universitet
  • SLU i Alnarp och i Ultuna
  • Blekinge Tekniska högskola

Nomineringsförfarande

Inbjudan skickas till prefekter på de identifierade högskolorna som i sin tur sprider informationen vidare till berörda lärare. Varje högskola får nominera upp till 5 examensarbeten vilka därtill ska rangordnas internt innan de skickas in till Tillämpad stadsbyggnad. Behövs görs där ytterligare ett urval, främst baserat på hur lärarna rangordnat de olika projekten. Intentionen är att juryn maximalt ska bedöma 10 examensarbeten.

Nomineringstiden öppnar den 7 juni och stänger den 13 augusti 2021. Avsikten är att examensarbeten från hela läsåret inkluderas, d.v.s både presenterade vid höstterminens slut och vid vårterminens slut.

Jury

Juryn består av följande personer: Martin Rörby, arkitekturhistoriker och styrelseledamot i Arwidssonstiftelsen; Josephine Nellerup, Stadsbyggnadsstrateg, Malmö stad; Tatjana Joksimovic, enhetschef
Bostäder och fysisk planering, Länsstyrelsen Stockholm, och Lars Marcus, professor i stadsbyggnad,
Chalmers Tekniska högskola.

Sammankallande och kontaktperson: Ann Legeby, professor Tillämpad
stadsbyggnad KTH.